Συμμετέχει, μελετά, αρθρογραφεί, ταξιδεύει, ενημερώνεται με στόχο να προσφέρει όσο μπορεί στην αναβάθμιση του τοπίου που μας περιβάλλει.

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΠΑΡΚΟ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟ 2012...?

Οι Ολυμπιακοί αγώνες του 2012 στο Λονδίνο ήταν η ευκαιρία να μεταμορφώσουν στο Ανατολικό Λονδίνο ( Στράτφορν), 250 στρέμματα βιομηχανικής περιοχής σε πνεύμονα πρασίνου. Το Ολυμπιακό Πάρκο θα προσφέρει ένα πράσινο σκηνικό για τους Αγώνες, ένα νέο χώρο πρασίνου μετά το 2012 για τους ανθρώπους και ένα καταφύγιο για  την  άγρια ​​ζωή της ευρύτερης περιοχής.

 Δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στην ελαχιστοποίηση του αποτυπώματος του  άνθρακα  κατά τα στάδια σχεδιασμού, κατασκευής και λειτουργίας  του.     Μέσα σε αυτή τη λογική  χρησιμοποιήθηκαν  ανανεώσιμες  πηγές  ενέργειας για την κάλυψη των αναγκών  του Ολυμπιακού  Πάρκου.  Όσο για τις αναπόφευκτες εκπομπές ρύπων οι διοργανωτές σκοπεύουν να τις αντισταθμίσουν  με τη στήριξη και την ανάπτυξη έργων καθαρής ενέργειας στις αναπτυσσόμενες χώρες. Στόχος  επίσης είναι η πλειοψηφία των αποβλήτων να ανακυκλωθούν ή να ανακτηθούν.
Ο σχεδιασμός του πάρκου έγινε από την  EDAW inc, εταιρεία αρχιτεκτόνων τοπίου με ένα εξαιρετικό ιστορικό στον αστικό σχεδιασμό τοπίου. Η περιοχή κρίθηκε κατάλληλη  γιατί έχει νερό,  βλάστηση και βιομηχανικά στοιχεία.
Το νότιο τμήμα του Πάρκου θα επικεντρωθεί στη διατήρηση της ατμόσφαιρας  των Αγώνων, με κήπους δίπλα στο ποτάμι, αγορές, εκδηλώσεις, καφετέριες και μπαρ. Η βόρεια περιοχή θα χρησιμοποιεί τις τελευταίες τεχνικές ανάπτυξης και διαχείρισης του πράσινου  για την αποκατάσταση των ποταμών, τη δημιουργία υγροτόπων, τη κατασκευή αποτελεσματικής αποστράγγισης, και  τη δημιουργία ενός «πράσινου διαδρόμου" που θα αποτελεί ένα  πιο ήσυχο  χώρο που θα φιλοξενεί  σπάνια και μη σπάνια είδη, όπως  αλκυόνες, βίδρες, σταχτοτσικνιάδες.
Η φύτευση ολοκληρώθηκε στο Ολυμπιακό Πάρκο, το Νοέμβριο του 2011. Φυτεύτηκαν 4.000  δέντρα, πάνω από 300.000 φυτά των υγροτόπων ενώ εκτάσεις με λιβάδια  έχουν σπαρεί με πολυετή λουλούδια. Η παραποτάμια βλάστηση  εκτείνεται για μισό μίλι μεταξύ του Κέντρου Υγρού Στίβου και του Ολυμπιακού Σταδίου, διαθέτει 120.000 φυτά από 250 διαφορετικά είδη από όλο τον κόσμο. Τα δέντρα έχουν επιλεγεί προσεκτικά για να διασφαλιστεί η μακροβιότητα τους. Ως επί το πλείστον είναι ενδημικά είδη, όπως η σκλήθρα, οι ιτιές, η σημύδα, οι φουντουκιές,  οι κερασιές, οι λεύκες κλπ.
Μετά τους Ολυμπιακούς αγώνες το πάρκο θα μετονομαστεί σε  Πάρκο της  Queen Elizabeth. Το Ολυμπιακό Πάρκο θα μεταμορφωθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα αστικά πάρκα της  Ευρώπης, με σκοπό να εμπλουτίσει την τοπική χλωρίδα  με την αποκατάσταση των οικοτόπων των υγροτόπων.
Ένα νέο πανεπιστήμιο θα ιδρυθεί  και  οι φοιτητές θα χρησιμοποιούν  τις αθλητικές εγκαταστάσεις   και θα εξειδικεύονται σε αθλητικές επιστήμες, στα ψηφιακά μέσα και την πράσινη τεχνολογία. Οι αθλητικές εγκαταστάσεις θα είναι διαθέσιμες προς χρήση από τις τοπικές κοινωνίες αθλητικά σωματεία κλπ.
Ένας πύργος από χάλυβα, ο οποίος όταν ολοκληρωθεί θα είναι το μεγαλύτερο δημόσιο έργο τέχνης στο Ηνωμένο Βασίλειο. ). Ο πύργος  βρίσκεται μεταξύ του Ολυμπιακού Σταδίου και του Κέντρου Υγρού Στίβου. Ο πύργος θα είναι 115 μέτρα ύψος θα  ονομαστεί «ArcelorMittal Orbit" (το όνομα του χορηγού). Οι επισκέπτες θα είναι σε θέση να ατενίζουν όλη την περιοχή  από ψηλά.

Ωστόσο οι Άγγλοι είναι επιφυλακτικοί για την επιτυχή λειτουργία και διαχείριση αυτού του πάρκου έχοντας στο νου τους και το παράδειγμα του «αποτυχημένου» πάρκου στο  Millennium Dome στη χερσόνησο του Greenwich που δεν κατάφερε να προσελκύσει επισκέπτες, αλλά και τα παραδείγματα τόσων άλλων ολυμπιακών πάρκων που δεν κατάφεραν να αλλάξουν τα δεδομένα της περιοχής, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων.
κείμενο
Κατσογιάννη Σταυρούλα
γεωπόνος - αρχιτέκτων τοπίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου