Συμμετέχει, μελετά, αρθρογραφεί, ταξιδεύει, ενημερώνεται με στόχο να προσφέρει όσο μπορεί στην αναβάθμιση του τοπίου που μας περιβάλλει.

Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

TIERGARDEN, 50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

Φωτο 1. Μέρος του πάρκου από ψηλά

Το παλαιότερο και το μεγαλύτερο (2,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα), δημόσιο πάρκο στο Βερολίνο, το Tiergarten είναι ένας ελκυστικός προορισμός για τους ντόπιους και τους επισκέπτες  της πόλης.
Το  Tiergarten κατασκευάστηκε τον 17ο αιώνα,  ως πάρκο για  κυνήγι από τον Friedrich I Για πολλά χρόνια, ωστόσο, το πάρκο δεν ήταν ανοικτό για το κοινό. Ο Friedrich II (1712 - 1786), δεν είχε το ίδιο ενδιαφέρον για το κυνήγι και έτσι άνοιξε τις πύλες του πάρκου για το κοινό του  Βερολίνου αφού ανέθεσε στο George von Wenzeslaus Knobelsdorff  την ανακατασκευή του πάρκου προσθέτοντας μπαρόκ στοιχεία. Έναν αιώνα μετά το πάρκο απέκτησε  αγγλική ατμόσφαιρα  από τον Peter Joseph Lenné.
φωτο2. Το κατεστραμένο πάρκο μετά το Β΄Παγκόσμιο πόλεμο

Το 1844 εγκαταστάθηκε μέσα στο κήπο ο ζωολογικός κήπος του Βερολίνου, που φιλοξενούσε χιλιάδες ζώα και αποτελούσε τόπο διασκέδασης και χαλάρωσης για μικρούς και μεγάλους.
Δυστυχώς, το πάρκο αποδεκατίστηκε κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, για να αντιμετωπίσουν το κρύο οι Βερολινέζοι. Τα δέντρα  κόπηκαν και χρησιμοποιήθηκαν ως καυσόξυλα για να θερμάνουν τα σπίτια, τα περισσότερα από τα ζώα  χάθηκαν.
Μετά το  1955, ωστόσο, η τοπική αυτοδιοίκηση έκρινε σκόπιμο να αρχίσει την αποκατάσταση του Tiergarten,  τα δέντρα, οι θάμνοι, και τα φυτά αντικαταστάθηκαν, καινούργια μονοπάτια χαράχτηκαν, και νέα αξιοθέατα προστέθηκαν.
Σήμερα  το πάρκο, σχεδόν 50 χρόνια μετά τη φύτευσή του,  παραμένει δημοφιλής προορισμός με δασικό χαρακτήρα, ξέφωτα, λίμνες, γλυπτά, μονοπάτια  που δίνουν τη δυνατότητα   για  περίπατο, για ποδηλασία, τρέξιμο και για χαλάρωση.

Φωτο 3. Τμήμα από το μνημείο του Σοβιετικού στρατού.
 κείμενο - φωτο 3
Κατσογιάννη Σταυρούλα
γεωπόνος - αρχιτέκτων τοπίου