Συμμετέχει, μελετά, αρθρογραφεί, ταξιδεύει, ενημερώνεται με στόχο να προσφέρει όσο μπορεί στην αναβάθμιση του τοπίου που μας περιβάλλει.

Κυριακή 27 Μαΐου 2012

ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΧΟΙΝΙΑ - ΜΑΡΑΘΩΝΑ

Το εθνικό πάρκο Σχοινιά Μαραθώνα εντυπωσιάζει με το ήπιο ανάγλυφο, τον πλούτο των οικοσυστημάτων, την ικανότητα προσέλκυσης άγριας ζωής και φυσικά την ιστορία της περιοχής.

 Η περιοχή έχει χαρακτηριστεί Natura. Στην προστατευόμενη περιοχή ανήκουν   το παράλιο πεκοδάσος, η χερσόνησος Κυνοσούρας, ο λόφος της Δρακονέρας, το έλος του Σχοινιά και oι πηγές μεγάλη και μικρή Μακαρία.

Το παραθαλάσσιο  πευκοδάσος βρίσκεται μεταξύ του υγροτόπου και της θάλασσας, σε αμμώδη έκταση  και είναι ένα από τα τρία εναπομείναντα δάση κουκουναριάς στην Ελλάδα, τα άλλα δυο είναι το κουκουναρόδασος της Στροφυλιάς Ηλείας και της Σκιάθου.  Η κουκουναριά (Pinus pinea)  στην περιοχή του Σκοινιά εξαπλώνεται κυρίως στα δυτικά του δάσους, ενώ προς τα ανατολικά συνυπάρχει με τη χαλέπιο πεύκη (Pinus halepensis), η οποία σταδιακά την αντικαθιστά.

Η χερσόνησος Κυνοσούρας και ο λόφος της Δρακονέρας είναι ασβεστολιθικοί σχηματισμοί, που διαθέτουν θαμνώδη, μεσογειακή βλάστηση μακί με κυρίαρχο είδος τον θάμνο γιουνίπερο (Juniperus phoenicea), ράμνο, κίστο. κλπ
Στο έλος έχουν καταγραφεί εκατόν σαράντα πέντε είδη πουλιών, μερικά από τα οποία φωλιάζουν μόνιμα και κάποια επισκέπτονται το Σχινιά μόνο κατά την άνοιξη και το φθινόπωρο, όπως μικροτσικνιάς, φιδαετός, αετογερακίνα, ερωδιοί, καλαμοκανάδες, νερόκοτες, φαλαρίδες και οι εντυπωσιακές χαλκόκοτες. 



Τα προηγούμενα χρόνια λάθος χειρισμοί, το αεροδρόμιο, οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις, η οικοπεδοποίηση, η ρήψη σκουπιδιών,  η αγροτική εκμετάλλευση, η βόσκηση, το κυνήγι, η ανεξέλικτη κυλοφορία των αυτοκινήτων μέσα στο δάσος, η λαθεμένη διαχείριση των νερών είχε σαν αποτέλεσμα την υποβάθμιση του τοπίου. Από το 2003 ΄έχει συσταθεί φορέας διαχείρισης του εθνικού πάρκου που είναι αρμόδιος να προστατεύσει και να αναβαθμίσει  το φυσικό περιβάλλον. Είναι καθήκον όλων μας να το περιφρουρούμε και να το προστατεύουμε.

κείμενο φωτο
Κατσογιάννη Σταυρούλα
γεωπόνος-αρχιτέκτων τοπίου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου